Hur kan man leva avfallsfritt?

Hur kan man leva avfallsfritt?

oWaster livstil

Det kanske inte går att leva helt avfallsfritt men om du kan minimera din dagliga avfallsmängd gör du redan ett stort steg mot en hållbar framtid!

Du är säkert väl medveten om vår överkonsumtion av engångsprodukter, överflödet av skräp som vi människor genererar och hur dessa påverkar klimatet. I så fall har du redan börjat bekanta dig med begreppet noll avfall, men kanske av någon anledning ännu inte har lyckats börja med ett avfallsfritt liv. Lyckligtvis finns det ett ganska bra sätt att åtgärda det - nämligen att sträva efter "noll-slöseri".

Men vänta, verkar inte ett helt slöserifritt liv vara en överdrift?

Under 2020 behandlades drygt 4,6 miljoner ton hushållsavfall i Sverige. Det motsvarar 449 kilo per person per år och 1,28 kg per dag. Att minska detta mängd skräp till noll låter som en svår uppgift. Om du tar ett steg i taget i din zero waste process kommer du att upptäcka att det är mycket enklare och billigare att producera mindre skräp än du kanske tror.

Naturligtvis uppstår frågan "hur mycket kommer det att kosta mig?"

Vi säger inte att miljövänliga produkter inte blir dyrare på kort sikt. Naturligtvis finns det saker som kostar mer än deras motsvarigheter för engångsbruk. Exempel är tvättbara bomullpads eller återanvändbart kaffefilter

Är det verkligen dyrare ett hållbart liv?

Med rätt användning kan du nyttja dina återanvändbara saker i många år, kanske i årtionden. Om du snurrar matematiken genom huvudet kan du snabbt ta reda på vilket alternativ som är mer plånboksvänligt. Vi ser det som en investering för framtiden.

Här kommer sju förslag hur du enkelt kan påbörja en avfallsfri livsstil utan kostnad

  1. Köp mindre!
  2. Drick kranvatten!
  3. Säg ja till ett cirkulär ekonomi! - låna, återanvänd, skänk, återvinn dina saker som kläder, möbler, verktyg mm.
  4. Säg nej till plastförpackningar!
  5. Undvik engångsprodukter som t.ex pappershanddukar, tvättlappar, bomullsrondeller!
  6. Laga din egen lunch och frys ner överflödig mat
  7. Använd din egen mugg istället för engångsmuggar!

 

Dessutom är det viktigt att komma ihåg att saker ofta är utom vår kontroll - ibland får jag t.ex. sugrör i restaurangen trots att jag inte bett om det. Och ibland kommer livet i vägen. Även om jag strävar efter att handla mat utan förpackning finns det ofta inga alternativ till plastförpackningar i affären. Nollavfallsfilosofin handlar inte om perfektion, utan om att göra ditt bästa för att göra skillnad ♡

 

Tillbaka till blogg